Pokličite nas +386 (0)2 620 78 87    

Najbolje je, da na pojedino ne gremo čisto lačni, ker bomo težje nadzorovali svoj tek. Pred vsakim obrokom popijmo kozarec vode ali nesladkanega čaja, kar nas vsaj nekoliko nasiti in odvrne od pretiranega uživanja hrane. Ne glede na skorajda pregovorno obvezno prisotnost tradicionalnih prazničnih jedi poskrbimo, da bo jedilnik kolikor se da uravnotežen. Če pa do težav zaradi nezdravega prehranjevanja le pride oziroma jih lahko pričakujemo, potem lahko težave omilimo tako, da je naslednji obrok lahek z dovolj vlaknin in tekočine.

Nacionalni inštitut za zdravje (NIJZ) opozarja, da tako kot zaužitje ene porcije zelenjave nima pozitivnih učinkov na zdravje, tudi enkraten obilni in prehransko manj ustrezen obrok ne bo imel večjih dolgoročnih posledic za zdravje. Izjema so lahko kratkotrajne prebavne težave, kot so napenjanje, zaprtje in zgaga, ki pa običajno minejo brez večjih zapletov. Obenem se lahko poslabšajo tudi počutje, razpoloženje in storilnost. Kadar preveč pojemo, se želodec raztegne, začutimo neprijeten občutek teže, napenjanje z občutkom slabosti.

Postopoma lahko to preide v dispepsijo, ki je občasna ali stalna bolečina v predelu zgornjega dela trebuha in spodnjega dela prsnega koša. Izvira iz prebavil in je posledica neravnovesja med agresivnimi in obrambnimi dejavniki v sluznici požiralnika, želodca in dvanajstnika. Zaradi prevelike količine zaužite hrane se lahko pojavi čezmerno zatekanje kisle želodčne vsebine iz želodca v požiralnik, kar poznamo pod imenom refluks, ob prisotni, največkrat pekoči bolečini za prsnico pa to občutimo kot zgago; težave z zgago pa vsaj enkrat letno občuti več kot polovica ljudi. Kompulzivno prenajedanje med prazniki v vsakem primeru škodi.

Nekaj nasvetov za čim manj težav po prazničnih pojedinah:

- Zastavite si omejitev, koliko boste pojedli in popili, in se je držite.
- Pri jedi si vedno vzemite čas in hrano dobro prežvečite, namesto da bi jo samo pogoltnili.
- Jejte vsaj dve uri pred spanjem, da želodec lažje prebavi hrano.
- Zlato pravilo je zmernost tako pri hrani kot pri pijači.
- Pijte dovolj tekočin (vode ali nesladkan čaj). Tako se boste izognili dehidraciji in zaprtju.
- Izogibajte se sladkarijam, te dajejo lažen občutek sitosti, spodbudijo pa tudi sproščanje inzulina in se hitro prebavijo, zato smo kasneje še bolj lačni.
- Kadar imate poln želodec in občutek neprijetne sitosti, kozarček žganja ne pripomore k izboljšanju težav.
- Omejite vse, kar povzroča tvorbo želodčne kisline (alkohol, mastna hrana, kava, nikotin).
- Če vam določena vrsta hrane povzroča težave, se je izogibajte, četudi jo obožujete.
- Zmanjšajte delež mesa in uživajte čim manj maščobe.
- Alkohol pijte tako, da srkate, ne pa pijete, s tem boste spili manj.

 

A ker je lepo grešiti, pa četudi vsaj enkrat na leto, lahko v primeru težav pomoč najdemo v naši lekarni. Morda lahko poskusite tudi star recept naših babic: pitje čaja iz grenkega pelina ali rmana. Ta spodbujata tvorbo želodčnih sokov in encimov ter tako spodbudita prebavo in zmanjšajo bolečine v želodcu. Pri vetrovih in napenjanju pomagajo komarček, kumina in janež. V primeru kislega spahovanja in vračanja želodčne kisline v požiralnik, ki sta posledica povečanega izločanja želodčne kisline, si lahko pomagamo z jemanjem zdravil, ki vplivajo na želodčno kislino. Najblažja oblika teh zdravil so antacidi in zdravila, ki zmanjšajo izločanje kisline in se lahko kupijo v lekarni brez racepta. V primeru zaprtja je treba najprej piti večje količine tekočine, da bo črevesna vsebina primerno vlažna. Če ne gre drugače, pa si pomagamo z blagimi odvajali, ki se prav tako dobijo v lekarni. Prav nič ne bo narobe, če boste po naporni noči nekaj dni vztrajali pri večji količini vlaknin, sadju, zelenjavi in različnih žit.

 

Metoda Meško Žitnik
Lekarna pri Sv. Martinu
Zg. Hajdina 44a
2288 Hajdina

Tel. št.: 02 620 7887