Pokličite nas +386 (0)2 620 78 87    

Prehranjevalne potrebe se v življenjskih obdobjih razlikujejo. To pomeni, da moramo našo prehrano prilagoditi glede na starost, spol in življenjski slog. Zato moramo jesti uravnoteženo prehrano. Ob jemanju zdravil, pa moramo upoštevati navodila, ki jih dobimo od zdravnika in farmacevta.

Zdravila so največkrat namenjena za peroralno uporabo. To pomeni, da jih zaužijemo skozi usta. Najpogosteje se absorbirajo v kri v tankem črevesju. Le-ta pa jih prenese po vsem telesu. Na enak način potuje tudi hrana, ki smo jo pojedli. Zato so zdravila in hrana izpostavljena enakim pogojem in lahko med seboj tudi učinkujejo. V nekaterih primerih je to koristno, v nekaterih pa se lahko učinek zdravila zmanjša ali poveča.
V lekarni in ambulanti dajemo navodila, kako je najbolje vzeti zdravilo, da bi v prebavilih ustvarili optimalne pogoje za njihovo absorbcijo . S tem povečamo učinkovitost in zmanjšamo neželene učinke zdravil.

Navodila za jemanje zdravila so najpogosteje:
- zdravilo vzamete neodvisno od hrane s kozarcem vode. Pri nekaterih zdravilih proizvajalec ne navaja bistvenega vpliva hrane na učinkovitost zdravila.
-zdravilo vzamete skupaj s hrano
-zdravilo vzamete na tešče. To pomeni zjutraj eno uro pred zajtrkom.
-zdravilo vzamete pred jedjo. To pomeni eno uro pred jedjo, ali dve uri po jedi.

Pri pravilni uporabi pa je pomembno tudi, da jih vzamemo z zadostno količino vode (najbolje 2 dl). Zdravila se bolje in hitreje raztapljajo, če jih vzamemo z dovolj vode.  Uporabo drugih napitkov, kot so mleko, čaj, kava, sok odsvetujemo, ker lahko vplivajo na učinkovitost. Ko jemljemo zdravila je tudi bolje, da ne pijemo alkoholnih pijač, ker bi le-te lahko povzročile resnejše neželene stranske učinke. To velja posebej za tista, ki delujejo na osrednji živčni sistem in tista, ki se presnavljajo preko jeter.

V naši lekarni imamo za vas knjižice, ki jih je  pripravilo Slovensko farmacevtsko društvo. V njih imate podrobnejši opis tega, kar sem poskušala strniti v te vrstice.

Metoda Meško Žitnik
Lekarna pri Sv. Martinu
Tel. št. 026207887