Pokličite nas +386 (0)2 620 78 87    

UV sevanje lahko glede na valovno dolžino razdelimo na 3 skupine: UV-A, UV-B in UV-C. Do zemeljske površine sicer prispejo samo UV-A žarki in del UV-B žarkov, preostanek UV-B žarkov ter UV-C žarke pa absorbira ozonska plast v atmosferi.

Ozon je plin, ki kot ščit obdaja Zemljo in varuje organizme pred škodljivim sevanjem. Če ga ne bi bilo, tudi življenje na našem planetu v sedanji obliki ne bi bilo možno. Ker pa v zadnjih desetletjih prihaja do porasta industrijske proizvodnje nekaterih škodljivih snovi, ki se dvigajo v ozračje in povzročajo tanjšanje te zaščitne plasti (kar imenujemo ozonska luknja), je posledično vse večja tudi količina UV žarkov, ki nas doseže. Na moč UV žarkov sicer vplivajo tudi oblaki. Debelejša in gostejša oblačna plast blokira velik delež sevanja, medtem ko ga tanjši oblaki lahko v večji meri prepuščajo, zato nas lahko sonce opeče tudi ob oblačnem vremenu. Ker se UV žarki dobro odbijajo od snega, peska in vode, pa ne smemo pozabiti, da se na smučanju ali na morju prejeta doza sevanja še dodatno poveča. Prav zaradi odboja od okoliških površin nismo povsem zaščiteni niti pod senčnikom ali dežnikom.

Najboljša zaščita pred sončnimi žarki je ta, da se jim ne izpostavljamo, še posebej med 10. in 16. uro, ko je UV sevanje sonca najmočnejše. Ker pa to ni vedno možno, se je potrebno pred škodljivimi učinki sončnih žarkov ustrezno zaščititi.

Lahka oblačila z dolgimi rokavi in hlačnicami nudijo učinkovito zaščito pred UV žarki. Še posebej je zakrivanje kože z oblačili priporočljivo v gorskem svetu, kjer je stopnja UV sevanja zaradi nadmorske višine večja kot v dolinah, pa tudi med aktivnostmi na morju, saj lahko voda deluje kot zrcalo in odbija svetlobo, zaradi česar prejmemo še večjo količino UV žarkov kot na kopnem. Poleg oblačil strokovnjaki priporočajo tudi nošenje pokrivala. Najbolje klobuka, ki za razliko od kape, zaščiti tudi ušesa, lica in zadnji del vratu.

Dele telesa, ki niso pokriti z oblačili, zaščitimo s kremo z zaščitnim faktorjem (SPF) najmanj 30, priporočljivo pa s 50. Pri nabavi kreme je pomembno, da ščiti pred UVA in UVB žarki. Ta podatek najdemo na embalaži kreme.
Nanesemo jo na čisto in suho kožo najmanj 30 minut pred izpostavljanjem soncu. Pomembno je tudi količina porabljene kreme, saj, če je ne uporabimo dovolj, ne bo zadostne zaščite. Pomembno je tudi, da jo nanašamo večkrat dnevno, še posebej, če se kopamo.

Zlasti v poletnem času lahko v vremenski napovedi opazimo tudi podatek o UV indeksu. Ta pove, koliko za kožo škodljivega UV sevanja bo doseglo površino Zemlje okrog poldneva, ko je sonce najvišje na nebu. Označujemo ga s številkami od ena do deset. Pri čemer je ena najmanjša nevarnost za našo kožo, deset pa največja. Količina UV žarkov, ki dosežejo zemljo, je odvisna predvsem od položaja sonca na nebu (opoldne, ko je sonce najvišje, je količina UV žarkov največja), količine ozona v stratosferi in stopnje oblačnosti.
Ne smemo pa pozabiti udi na zaščito oči s sončnimi očali, ki imajo zaščito pred UVA in UVB žarki.
Široko paleto izdelkov za nego in zaščito vaše kože pred sončnimi žarki najdete tudi v naši lekarni. Z veseljem vam bomo svetovali pri izbiri prave zaščite za vas.


Metoda Meško Žitnik
Lekarna pri Sv. Martinu
Zg. Hajdina 44a
2288 Hajdina
Tel. št.: 02 6207887
info@lekarna-martin.si