Pokličite nas +386 (0)2 620 78 87    

Alergije

Ker je v začetku pomladi zmeraj veliko alergij na cvetni prah, sem se odločila, da bom prispevek posvetila tej temi.

Kaj so alergije?

Alergijske ali preobčutljivostne reakcije so imunski odzivi, ki poškodujejo telesna tkiva. IgE so protitelesa, ki delujejo kot del imunskega sistema, in sicer kot obramba pred tujki. Ko je človek z nagnjenostjo k alergijam prvič izpostavljen potencialnemu alergenu (delček prahu, rastlinski pelod, zdravilo, hrana) ta oseba postane občutljiva. Telo zaznava potencialni alergen kot tujo snov in proizvaja specifična IgE protitelesa, ki se vežejo na mastocite na koži, dihalni sistem in prebavni trakt ter na bazofilce (vrsto belih krvnih celic) v krvnem obroku. Ob naslednji izpostavljenosti ta vezana IgE protitelesa prepoznajo alergen in povzročijo, da bazofilne celice začnejo sproščati histamin in druge snovi, kar povzroči alergijsko reakcijo, ki se začne na mestu izpostavljenosti.
Alergija je gensko pogojena bolezen. Če sta oba starša alergika, je verjetnost, da bo alergik tudi otrok, približno šestdeset odstotna. Če je alergik eden od staršev ali sorojenec, se ta možnost precej zmanjša. V večji nevarnosti, da zbolijo za alergijo, so tudi otroci kadilk.
Alergija na cvetni prah, imenovana tudi alergijski rinitis ali seneni nahod, je alergijsko vnetje zgornjih dihalnih poti in/ali očesne veznice. Pojavi se pri preobčutljivih ljudeh, pri katerih njihov imunski sistem prepozna cvetni prah za alergen oz. za telesu tujo snov, proti kateri sproži obrambo.
Alergijo na cvetni prah lahko prepoznamo po naslednjih simptomih:
•    Nos: srbenje nosu s kihanjem, obilen voden izcedek, zamašen nos;
•    Oči: srbenje, rdečina, solzenje, oteklina očesne veznice;
•    Grlo: srbenje, suh in dražeč kašelj, hripavost;
•    Žrelo in ušesa: srbenje;
•    Spremljajoči simptomi: utrujenost, splošno slabo počutje, glavobol, motnje koncentracije in razpoloženja.

Alergija na cvetni prah kot tudi kakršna koli druga oblika alergije za razliko od prehlada ni nalezljiva.
Nalezljive so samo bolezni, ki jih povzročajo mikrobi (virusi, bakterije, glivice) ali kakšni drugi zajedavci (npr. uši, gliste, trakulje), saj se le ti lahko prenesejo iz človeka na človeka ali iz živali na človeka.
Preobčutljivosti imunskega sistema na alergene iz okolja pa se nikakor ne moremo nalesti drug od drugega, ampak gre izključno za imunsko okvaro posameznika.

V lekarni imamo več preparatov za zmanjšanje simptomov alergij. Ta so v obliki kapljic za oči, pršil za nos in tablet. Kapljice in  pršila delujejo lokalno, tablete pa sistemsko.
Če imate tudi vi težave z alergijami, vam v naši lekarni z veseljem svetujemo.

Metoda Meško Žitnik, mag. farm.
Lekarna pri Sv. Martinu
Zg. Hajdina 44a
2288 Hajdina
Tel. št.: 02 6207887