Pokličite nas +386 (0)2 620 78 87    

Najpogostejši vzrok je staranje. S starostjo se namreč zniža aktivnost sebacealnih in znojnih žlez, s čimer se zmanjša koži lasten način vzdrževanja vlage in mastenja. Vzroki so tudi vplivi iz okolice (klimatizirani prostori, centralno ogrevanje), nezadostno pitje vode, sončenje, nepravilna prehrana, uporaba neprimerne kozmetike. Ne glede na vzrok pa je ključna pravilna nega suhe kože, s katero lahko dosežemo izboljšanje, seveda ob pravilni uporabi negovalnih krem in losjonov, po mesecu dni. Simptomi suhe kože so sprva občutek napetosti in hrapavosti. To je takrat, ko koža začne izgubljati vlago. Simptomi zelo suhe kože pa nastanejo, če suhosti ne odpravimo in koža še naprej izgublja vlago. Zato postane zelo napeta, luskava, razpokana in srbeča. Simptomi hrapave in razpokane kože so na določenih predelih, kot so roke, komolci, kolena in zlasti stopala.

Suha koža je na otip hrapava, na njej pa so lahko vidne rdečina, luske in razpoke. To lahko spremljata zategovanje kože in srbeč občutek. Dehidrirana, izsušena koža je manj odporna proti dejavnikom iz okolja (npr. na temperaturne spremembe) ter manj sposobna odstraniti strupe in škodljive mikroorganizme. Je bolj nagnjena k nastanku gub in obraznih linij zaradi skrčenosti celic v zgornjih plasteh kože. Odmrle celice na površini kože slabo odbijajo svetlobo, zato je polt videti pusta in nezdrava.

Razlog suhe kože so lahko tudi nekatere bolezni kože, kot so npr. ihtioza, atopijski dermatitis, luskavica. Pri teh boleznih na koži običajno najdemo tudi spremembe, ki so značilne zanje.

Redkeje so vzrok suhe kože pomanjkanje cinka, pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin, hipotireoza, nevrološke motnje, pri katerih je znižano potenje, HIV, rakava obolenja, obstruktivna bolezen žolčevodov, pomanjkanje vitamina A, sladkorna bolezen.

Poleg zadostnega vnosa vode in zdrave prehrane, bogate z vitamini in minerali, je za dobro navlaženo kožo ključna tudi kakovostna nega. Če želimo, da bo naša koža dobro navlažena, moramo izbrati kreme z vlažilnimi sestavinami, kot so: hialuronska kislina, ceramidi, urea in glicerol.

Zdrava in mlada koža že sama po sebi vsebuje sestavine, ki ji pomagajo pri zadrževanju vode in tudi pri obnavljanju povrhnjice ter boju proti škodljivim dejavnikom iz okolja – ceramidi so ena izmed teh sestavin. Njihovo ime izhaja iz latinske besede cera, ki pomeni ‘vosek’. Ceramidi so namreč kemijsko voskaste maščobne molekule oz. lipidi. Če naši koži primanjkuje ceramidov, je kožna bariera poškodovana, kar se kaže v obliki suhosti, luščenja in rdečice.

Tudi glicerol je naravno del naše kože, in sicer naravnega vlažilnega faktorja (NMF) kože. Kaj točno je NMF? Pod tem imenom se nahajajo naravno prisotne snovi v naši koži, ki vplivajo na stopnjo vlažnosti in so sposobne vezati velike količine vode – to so npr. aminokisline, laktati in že omenjeni glicerol.

Eden izmed najboljših vlažilcev pa je zagotovo hialuronska kislina – tudi to naše telo samo proizvaja in je naravna sestavina naše kože. Z leti se njena količina zmanjšuje, za kar je delno odgovoren biološki proces staranja, delno pa urbani način življenja. Hialuronska kislina nase veže velike količine vode in sodeluje pri prinašanju hranilnih snovi celicam, vključena pa je tudi v proces ustvarjanja kolagena.

Za nego suhe kože se je dobro držati naslednjih navodil:
– Uporabljajte vlažilne izdelke za nego kože. Najbolje je, da ti izdelki vsebujejo prej omenjene učinkovine (ureo, ceramide ali hialuronsko kislino).
– Za nego obraza uporabljajte dnevno kremo in bogatejšo nočno kremo.
– Prhajte se le enkrat na dan in kožo z brisačo nežno osušite, namesto da jo drgnete. Pri tem ne uporabljajte odišavljenih gelov za prhanje, saj ti kožo dodatno izsušijo in ji uničujejo zaščitno bariero. Po prhanju je priporočljivo, da se namažete z losjonom, saj boste tako nahranili kožo in s tem imeli manj težav.

Če imate težave s suho kožo, vam bomo v naši lekarni z veseljem svetovale. Nudimo vam dermatološko kozmetiko kakovostnih blagovnih znamk za vse vrste kož. Pri nas boste deležni strokovnega nasveta, kako čistiti in negovati svojo kožo.

Zato vljudno vabljeni po nasvet v Lekarno pri Sv. Martinu na Hajdini.

Metoda Meško Žitnik,
mag. farm.

Lekarna pri Sv. Martinu
Zg. Hajdina 44a, 2288 Hajdina
Tel. št.: 02 620 78 87