Pokličite nas +386 (0)2 620 78 87    

Kaj morate upoštevati pri iskanju podatkov o zdravilih, boleznih, zdravljenju preko spleta?

V kolikor po spletu iščete informacije o zdravstvenih stanjih, se najprej prepričajte o verodostojnosti ponudnika informacij. Na spletu objavljene informacije so lahko zelo različne kakovosti in lahko celo zavajajo, zato bodite pri informacijah na spletu zelo previdni. V splošnem velja, da so bolj zanesljive tiste informacije, ki jih nudijo uradne in pooblaščene zdravstvene in znanstvene ustanove (lekarne, bolnišnice, zdravstveni domovi, inštituti,…). V kolikor pridobivate informacije iz spletnih forumov bodite pozorni, da so le ti moderirani s strani zdravstvenega strokovnjaka. 
Pri informacijah bodite pozorni, kdaj so bile informacije napisane. Vedno preverite datum, kdaj so bili podatki objavljeni oziroma zadnjič posodobljeni. Smernice za zdravljenja bolezni se skozi čas zaradi novih dognanj ter prihoda novih zdravil na trg lahko spremenijo.
Pozorni morate biti tudi, da so informacije, ki jih prebirate, popolne, saj le tako lahko dobite zanesljive podatke. Za zdravila mora biti navedeno: zaščiteno ime zdravila, učinkovine, pomožne snovi, za katero bolezen je zdravilo namenjeno, kdaj se ne sme uporabljati, način uporabe, neželeni učinki, način shranjevanja, podatki o proizvajalcu in datum, kdaj so bili podatki pripravljeni. V kolikor ni navedenih popolnih informacij o zdravilu, zdravilo je predstavljeno samo iz pozitivne strani ter omogoča čudežno ozdravitev, hiter učinek, brez tveganja,… je smiselno podvomiti v verodostojnost informacij. Enako velja tudi pri vseh ostalih izdelkih za ohranjanje zdravja.

Splet kot vir strokovnih informacij

Splet je lahko koristen vir lahko dostopnih informacij, poleg tega pa lahko omogoča tudi lažje posvetovanje z zdravnikom ali farmacevtom. Na spletni strani Gorenjskih lekarn omogočamo uporabnikom, da nam zastavijo vprašanje, v kolikor med našimi že objavljenimi informacijami, niso našli odgovora za svoje težave oziroma se osebno ne morejo oglasiti v lekarni.

Zakaj po nasvet v lekarno?

Pomembno je vedeti, da uporaba medmrežja more nadomestiti osebne komunikacije z zdravstvenim delavcem in ni namenjena postavljanju diagnoze ali samozdravljenju. Zaposleni v lekarni vam pri posvetu zastavimo dodatna vprašanja na podlagi katerih lahko ocenimo zdravstveno stanje ter presodimo, če je težava primerna za samozdravljenje ali je potrebna napotitev k zdravniku. Sodelovanje in zaupanje med starši, otroki in zdravstvenimi delavci je ključnega pomena pri zdravljenju otrok z zdravili, zato se po informacije o zdravilih in nasvet odpravite v lekarno.